maanantai 14. helmikuuta 2011

kirpeää pakkasta & auringon hehkua

Kirpeä pakkanen yhdistettynä auringon paisteeseen ja purevaan pohjois-tuuleen kuulostasi sopivalle säälle, jos harrastaisi uuninlämmitystä villasukat jalassa? 
Tähän meidän yhteiseen harrastukseen se toi männä viikolla kovin pikantin mausteen. Naama helotti iltasin kun olis päivän ottanu aurinkoa ja saunassa sai istua puol tuntia ennenkun vilun väristykset katos kropan joka sopukasta. 
Voitte siis uskoa että pukeutumiseen joutui kiinnittämään huomiota enemmän kun paljon, jouduin jopa ostamaan uudet raksailuun sopivat kengät, kun entisissä tuntui varpaat tippuvan ensimmäisen tunnin jälkeen.

Kelistä huolimatta, panelit löysivät tiensä seinään ja aitta tarjosi kivasti tuulensuojaa telineellä keikkujille. Koolaus vaiheessa tarpeellinen kompura sensijaan meinasi hyytyä muutamaan otteeseen. Lämmittelin sitä sitten kuumailmapuhaltimella ja pistin pari vanhaa jauhosäkkiä vylliksi päälle. -20 pakkasta kestävä paineilmaletku sanoi vaan naps, eikä tuo -40 kestävä letkukaan liian letkeä ollut.. Talvirakentamisen riemuja :D Hyvin jos alkoi vilulla puistella niin siirsi lunta vaikka paikasta A paikkaan B  tai kantoi lautoja lämpimikseen. 

Tienpuoleisen seinän ja räystään oikaisu onnistui kohtuullisesti ja kyllä se on nyt katseen kestävä, vanhasta iästään huolimatta. Kylän puoleinen pääty nousi huomattavasti nopeampaan. Vanhan vilja-aitan ovi vaihdettiin uuteen ja yläkerran ikkunat käännettiin pystyyn. Johan muuttui ilme aitassa! ja ainakin meistä parempaan suuntaan :) Totesinkin, että nythän se näyttää tyyliltään lähes samalle kun tulevan talo. Kylmä sää vei veronsa työtahdista, eli ei ihan saatu päätyä eilen loppuun asti ja täksi viikoksi on luvattu vieläkin kylmempää..pitäkää peukkuja että keskiviikkona taretaan se pääty valmiiksi saada.

En tiedä koska viimeksi on vanhan tuvan uuniin tulet sytytetty, mutta mie tein ne 13.2.2011, 1986 ilmestynyt Karjalainen löytyi uunista valmiiksi sytykkeeksi rullattuna, joten edellisestä lämmitys kerrasta lienee jokunen vuosi. Jännäsin alkuun että tokko tuo savu osaa oikeaa kautta ulos ollenkaan ja epäilin saavani tupaan kunnollisen savun tuoksun, mutta katinkontit! Leivinuuni toimi kun unelma ja piippu veti oikein kohisten. Tokikaan en uskaltanut montaa puuta polttaa, ettei jäinen piippu halkeaisi, iloon riitti kuitenkin se että uuni toimii. Hellan iso levy on haljennut jossain vaiheessa, joten siitä alkuun karkasi hento savuvana, mutta hetken lämpiämisen jälkeen hellakin pelitti. Niinpä iso taakka katosi hartioilta ja vanhan talon kunnostaminen rakennusaikaiseksi kodiksi varmistui. Hyvin on taloa muinoin pidetty, edelleen toimii piippu saunassa ja uuni tuvassa. Harmittavasti pönttöuuniin on asennettu sähkövastus, joten se lienee lämmityskelvoton?

Kohtsillään alkaa siis vanhan tuvan remontti. Toisesta päästä torppaa tulee lastenkammari, ja tuvan nurkkaan kannetaan meijän sänky. Uunin taakse pikkukammariin laitetaan suihkukaappi, vessa ja pesutorni. Kammarin ja tuvan väliin jää vielä reilu eteinen ja porstua, joten eiköhän sitä mahduta. 
Kammariin joutuu tekemään lattian, levyttämään seinät ja katon. Valkoista maalia, kipsilevyä ja halpaa laminaattia, siinä kammarin ostoslista. 
Tuvan alaosaan joutuu laittamaan myös kipsilevyt, ikkunan alapuoliset hirret on sen verran pehmeät, että niitä joutuu vähän korvaamaan villalla ja uudemmalla puulla :) Tuvan kattoon tulee myös kipsit ja määrä X valkoista maalia raikastamaan tummuneita hirsiä. 
Tuvastahan tulee melkein uusi, kun ostin sinne mallikeittiön ja uuden lieden ;) onneksi meiltä löytyy varustukseen myös vanha tiskikone ja jää-pakastinkaappi, joten henkivakuutuksen saa uusittua kohtuu vaivatta ;)

mutta tämä riittänee tällä kertaa.. ens kerralla luvassa sitten jokunen valokuva.

ps. Uuteen taloon tulee Kontiokeittiö! 
siinä on hinta-laatusuhde kohdallaan, suosittelen teillekki! :)

2 kommenttia:

  1. Olis kiva nähdä kuvia aitan muodonmuutoksesta :D

    VastaaPoista
  2. Huomenna kuvataan :) joten malta tovi :D

    VastaaPoista