perjantai 23. marraskuuta 2012

Joululehti katsaus

Pikkukammarin korissa on jo tovin köllötellyt pino eri ikäisiä joululehtiä. Aarteita näistä ovat;Kotilieden Joulu 1956 ja 1957 ,Emäntälehden joulunumero 1957 sekä Maaseudun Joulu 1961.

Aloitetaan vanhimman julkaisun tutkiminen. 
Kotilieden Joulu 1956, hinta 70mk. Kannen kuvana Uudenkaupungin kirkosta kansallismuseoon siirrettyä koruommelta, joka on aikoinaan koristanut kuorikaapua vuoden 1400-lopulla.Heti ensimmäisen mainospaikan on ostanut Upo joka kertoo 10 hyvää syytä valita Upo pulsaattorikone. Ensimmäisestä leivontaohjeesta vastaa Vaasan Kruunu vehnäjauhot ja ohjeena Oikea joulupulla. Pullan ohje ei ole näemmä muuttunut miksikään vuosien saatossa.


Mainoksia mainoksia; Artek, Vitol-suklaa, hajuvesiä, kasvorasvaa, shamppoota, lääkkeitä, juustoja jne jne.
Mielenkiintoinen juttu kehdoista. Josta mieleeni tulikin, että tuollainen pieni vanha kehto tai kätkyt niinkun meillä päin sanotaan menis kyllä koristeena tai vaikkapa Oprin sänkynä :) Keskiaukemalle on päässyt Valokuva maalauksesta vuodelta 1645 Rembradt: pyhäperhe ja enkelit. Eihän joululehti olisi mitään ilman sisustusta! Uskokaa pois, sisustusvinkkejä löytyy tästäkin numerosta otsikolla: koristan lapselle joulua. Kynttilöitä, himmeleitä, tuomaanristi, kauralyhdekimppuja.


ja viimein Leivontaohjeita!

Pähkinämakeiset

2kkp sokeria
1tl soodaa
hiukan suolaa
½ kkp maitoa
/½ kkp margariinia
2½ kkp rouhittuja pähkinöitä
2rkl voita

Sokeri, sooda, suola, maito ja margariini keitetään suuressa kattilassa kovalla tulella koko ajan hyvin sekoittaen 5min . Sen jälkeen lisätään pähkinät ja voi ja seosta keitetään vieslä 5min. Sitten kattila otetaan tulelta ja makeismassa saaseisoa pari minuuttia. Kun seos alkaa saostua, siitä muodostetaan nopeasti lusikalla kokkareita voidellulle voipaperille tai pieniin vuokiin. Jos seos kovettuu liikaa makeisia muodostettaessa lisätään seokseen hiukan kermaa ja kuumennetaan nopeasti hyvin sekoittaen, mutta ei keitetä enää.

Halpa kaakaokinuski
Mamien makeiset
cornflake-karamellit

Noita pähkinämakeisia taidankin kokeilla!

Leivontaohjeiden jälkeen vuoroon tulevat tietenkin askarteluohjeet. Itse odotn jotain jouluaskartelua, mutta tässäpä neuvotaan miten paperipussista saa tehtyä naamarin sekä kuinka askartelet joulupukin lentävän lautasen?  

Huh! sitten taas paluu mainoksiin ja viime hetken joululahjavinkkeihin ja löytyypä ohje joulukinkun paistamiseenkin. Takakannessa komeilee sitten SOK:n makeistehtaan karkkimainos.

Mikä tässä lehdessä eniten yllätti? Mainosten määrä, vaikka tarkemmin ajateltuna, mistäs muualta vuonna -56 ihmiset olisivat mainoksia nähneet? Ei pyörinyt mainokset telkkarissa eikä internetissä. 

Otetaan heti perään 


Kotilieden joulu 1957 hinta 90mk (20mk korotus ed. vuodesta) Kannessa kuva lasimaalauksesta Rauman kirkossa.Taas mennään mainoksilla. Näin paistat kinkun helpommin käyttämällä alumiinipaperia. Kultakruunu erikoisvehnäjauhot, Risella riisi sekä Eloveena-kaurahiutaleet ovat mukana sivunkokoisella ilmoituksella.
Kalusteista, ompelukoneita, hajuvesiä,henkseleitä, yskänlääkettä.Juttua 90- vuotta täyttävästä Hedvig Gebhardista, Amerikkalaisista sisaristammeSitten aukeaman juttu Tämän päivän olohuone. Kolkkoja 50-luvun kalusteita, muttei telkkareita missään :D

Viimein jouluaskartelua! Tee itse kuusenkoristeet olkea, paperia ja metallipaperia. Noita metallipaperikoristeita miekin olen 70-80-luvun vaihteessa tehnyt. Ohje himmeliin (sekin vois olla kiva).Leikkivinkit aikuisten joulukutsuihin. Lienevät edeltäneet pikkujouluja? näissä ei alkoholi ole ollut selvästikään pääosassa ja nämä leikit on sallittuja myös lapsille; hattuleikki, padankansiviesti, telepatiaa jne.Leivontaohjeista löytyy sitten klassikko Käpykakku

Tämä on pakko tehdä, sillä muistan jo lapsena haaveilleeni tästä. Noita Fazerin suklaanappeja vaan ei taida enää olla markkinoilla, milläs nykyajan käpykakku kuorrutetaan???Sitten jatketaan mainoksilla. Voi sekä margariini kehuvat itseään mainoksissa, kumpi parempi? tämä ei liene selvinnyt vielä tänäkään päivänä. Astioita, sinappia, pesukoneita.
Lähetä jouluposti ajoissa
Oho, vaikka nyt eletään tietoliikenneyhteiskunnassa ja kaikki toimii nopeasti hienosti ja automaattisesti, niin posti kulkee nykyisin MADELLEN.

Jo vuonna -57 on riittänyt että paketit postitetaan yhteyksien vaikeuksista riippuen 17.-20.12. Joulukortit ja kirjeet 20.12 mennessä. 

Takakannessa tällä kertaa SOK:n kahvimainos Hyvän joulun tuojat: Katriina, Korona, Rosita ja Johanna. 
Katriina lienee Kulta Katriinan edeltäjä.

  
Tuosta lehdestakin aistii sen miten nopeasti maailma on tuolloin muuttunut.

Pidetään sama vuosi 1957, mutta vaihdetaan Marttaliiton julkaisemaan Emäntälehteen.

Joulu emäntälehti 1957 hinta 100mk ja kannessa Carl Larssonin piirros lapsesta kahvipöydässä.Ensivilaukselta lehdestä huokuu uskonnollisuus. Toki mainoksiakin löytyy, mutta vain muutamia. Lehdessä on luettavaa pitkäksi toviksi. 
Osmo Tillilä kirjoittaa kolumnissaan seuraavaa:
Joulu 1957 ei näytä koittavan ihmiskunnalle valoisin ulkonaisin merkein. Levottomuus jatkuu. Kärsivien ihmisten saatto kohtaa katseen joka taholla. Omassa maassamme suremme isänmaan asioiden kurjaa tilaa, puoluemielen satuttamaa ilmapiiriä, kansan moraalin luuhistumista korkeita portaita myöten jne. On masentavaa todeta, ettei voida oikeastaan enää luottaa mihinkään tai kehenkään. Ihmisten suu puhuu toista  kuin he ajattelevat, ja he sanovat toimivansa toisin kuin he toimivat. Valheella on nykyisin ääretön valta joka taholla. Itse asiassa on kuitenkin turhaa puhua joistakin "vanhoista hyvinstä ajoista" sillä ihmisluonto on aina ollut samanlainen. 

Eipä ole ajat paljoa 55-vuodessa muuttuneet? ihan voisi olla tämän päivän tekstiä!

Mitäpä olisi Marttojen lehti ilman ruokaohjeita. Jouluvieraille ja omalle väelle suositellaan: kirnupiimäkorppuja, grahamkorppuja, sellerisalaattia, porsaanpaistia sekä luumu-omenapaistosta. Ohje löytyy myös sekoitetulle voitaikinalle, vanhoille hyville piparkakuille, vohveleille, lohipiirakalle sekä suklaaleivoksille. Onpa jopa ehdotukset mitä tarjotaan aamupalalla ja mitä pääaterialla.Olkiaskartelu osiosta löytyy ohjeet olkitähtiin, kuuseen kukkaan ja jopa enkeliin. Marttakotina esitellään Joensuulaisten Otto ja Ilma Ihalaisen koti, josta lehdessä todetaan "Tässä kodissa on onnistuneella tavalla yhdistetty vanha ja vakaa maaseudulta perittu elämän perusta ja taito nykyajan kaupunkilaiselämän mukavuuksin" 
Tuohon voisin todeta itsekin pyrkineeni tämän torpan kanssa, vaikkei miula puuhellaa olekaan sähkölieden apuna kuten oli Ihalaisilla.

Joulu vuosikymmeniä sitten kertoo vuosisadan alun joulusta. Tarina on mukava, joten taidan julkaista sen joku kerta omana päivityksenään.

Ompeluohjeena löytyy kaavoineen lapsen yöpaita ja nuttu. Ohjeessa lukee 3m vaalenpunaista vistraa? mitähän se mahtaa olla :D

Lopuksi vähän mainoksia ja joulupöydän kattausvinkkejä.Viimeisenä tarkasteluun otetaan Kyntäjä Maaseudun Joulu 1961 hinta 200 mk kannessa kauniisti laitettu nainen sytyttää kynttilää.Tässäpä lehti, joka ei takuulla ole pelkästään naisille suunnattu. Lehden sivuilta löytyy Hyvän jouluntoivotuksia Karjakunnalta, Vakuutusyhtiö Auralta, Osuusteurastamolta,
Mainoksia Raision tehtailta
Mielenkiintoinen "huutelevien laivojen maailma" - jossa kerrotaan Sylvi Kekkosen lapsuudesta.

Kekkosesta tässä lehdessä juttua sitten riittää usean sivun verran. Puidaan Suomen taloudellista kehitystä Kekkosen presidenttikauden aikana vuosina 56-61 sekä yleisesti käsitellään hänen presidenttikauttaan. Puidaan myös ulkopolitiikan sekä suhteiden hoitoa. Mitä ilmeisimmin  presidentinvaalit olivat lähestymässä ja tämä lehti oli vakaasti Kekkosen puolella.

Mainoksista löytyi lahjavinkkejä ja Nainen meillä ja muualla kertoi niin Schwartzwaldilaisen, Neuvostoliittolaisen kuin Amerikkalaisen naisen elosta.
Lehden lopusta löytyy Suomalainen kansansatu Ukko ja Akka vaihtoivat virkojasekä Oy Konela Ab:n mainos lujista ja taloudellisista Volga ja Moskvitsh autoista.Takakannen tästäkin lehdestä oli ostanut SOK
- kaikkien joulupukkien korvatunturi.


Tämmöinen aika matkaa tänään, kun jouluaatonaattoon on tasan kuukausi!

2 kommenttia:

  1. No olipa paljon luettavaa ja mielnkiintoista, juuri niiltä vuosilta jolloin itsekkin olin aika pieni lapsi,ja nuo nuket tosi kivat, oletko itse tehnyt ne?jouluherkku ohjeitakin on, olet oikea joulu ihminen, ja jo maisemat kotisi ympärillä luo joulu tunnelman, sitten kun saatte lunta, oletan että teillä päin ei vielä ole lunta? Etelään oli luvattu jo lumi myräkkää.

    VastaaPoista
  2. Hei Pepita ja kiitos kommentistasi :) Miula on jonkunmoinen nippu noita vanhoja lehtiä ja tykkään kyllä lueskella niitä. Niistä huomaa miten maailma on muuttunut, mutta toisaalta taas samojen ongelmien ja murheiden kanssa painiskellaan edelleen.

    Kyllä nuo Tilda-ohjeilla tehdyt nuket on omatekemiäni. On niitä jokunen tullut värkättyä tässä muutaman vuoden sisällä. Se on semmosta aivot narikkaan tekemistä, jossa sielukin lepää. Kyllä mie jonkinlainen jouluihminen olen ja toivottavasti saan loihdittua mukavan lämpimän joulutunnelman kotiimme. Vuosi sitten rakensimme, joten koko joulu meni ohitse, sen ihmeemmin juhlimatta.

    Tällä hetkellä täällä on maa valkoisena ja pakkasasteita, toivottavasti se talvi viimein tulee. :)

    VastaaPoista