keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Laatikkoa, laatikkoa, laatikkoa...

Joulupöydät ehdottomat helmet Lanttu-, sekä Porkkanalaatikko valmistuivat tänään.
Enpäs muistanutkaan miten työlästä on pilkkoa ja kuoria tuollasia suuria lantunpäitä. Onneks sormet säästyivät, vaikka monta läheltä piti tilannetta sattuikin.

Lantut ja porkkanat tuli kuitenkin kuorittua, kuutioitua, keitettyä ja soseutettua. Porkkanalaatikon valmistin samalla reseptillä kun äitini on valmistanut vuodesta -63. Ohje on Otavan Suuresta Keittokirjasta.

Porkkanalaatikko
1,5 dl     riisiä
½   l       vettä
½   l       maitoa tai kermaa
½  kg     porkkanaa
½  rkl     suolaa
1   rkl     fariinisokeria
2            kananmunaa
muskottipähkinää
korppujauhoa
voita

Porkkanat keitetään kypsiksi ja soseutetaan, riisi keitetään puuroksi. Sekoitetaan porkkanat, riisipuuro, mausteet ja vatkatut munat. Kaadetaan uunivuokaan ja pinnalle ripotellaan korppujauhoa ja voinokareita. Uunissa 200 astetta ja 1,5 h


korppujauhot ripoteltu päälle


vähän siirappia ja voita


kahden kerroksen väkeä



valmista tuli




Lanttulaatikon reseptiä en ole tuosta kirjasta muistanut kopsata, joten luotin Valio.fi sivuihin ja näin se meni:

Lanttulaatikko
1   kg     lanttusosetta
4   dl      kermaa
2            munaa
1   dl      siirappia
3/4 tl      suolaa
valkopippuria (korvasin viherpippurilla)
½   tl      inkivääriä (jätin itse tämän pois)
1 mm     muskottipähkinää
(mm = maustemitallinen)
½ mm     neilikkaa
korppujauhoa
voita

Lanttusoseeseen sekoitetaan mausteet, kerma ja vatkatut munat. Pinnalle ripotellaan korppujauhoa ja voinokareita. Uunissa 200 astetta ja noin tunti. Tästä tuli sitten Riikolalaista Lanttulaatikkoa, sillä lantut on oman kasvimaan kasvatteja :)



korppujauhoa, siirappia sekä voita


ja eikun uuniin


oman maan kasvateista


valmista laatikkoa.




Tuoksut on ainakin huumaavat, joten odotan malttamattomana että pääsen maistamaan! NAM!!


Tovin selailtuani Valio.fin reseptejä oli pakko kokeilla vielä tuota Puolukka-piparkakkuvaahtoa tai oikeastaan se on rahkaa, mutta kuitenkin.
Hyvää joulunajan jälkkäriä ja itseasiassa meinasin kokeilla tätä joku kerta kakun täytteenä.

Puolukka-piparkakkuvaahto


Huomenna on kyökissä vapaapäivä. Se vapaapäivä käytetään siivoamiseen.. 



2 kommenttia:

  1. No kyllä tuli vesi kielelle noista laatikoista, ite kun en tee koskaan laatikoitakaan, ostan ne kaupasta, mutta koti tekoinenhan ois hirmu hyvää, jos vielä osais tehdä, vaikka hyvät ohjeet laitoit, niin silti en saata onnistua, en ole erik. keittiö ihminen, tein tänään pullia kuitenkin, no joku saattais tykätä niistä, itselleni ne ei maistu oikein miltään, annan niitä lapsilleni, kun käyvät joulun aikaan. Hyvää siivous päivää toivottelen täältä suomen turusta, katotteko muuten joulurauhan julistuksen täältä ?t.sanosekukkasin blogista

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) kyllä maistuvat molemmat laatikot älyttömän hyvälle! Lusikallisella testasin. Mie olen aina välillä ostanut laatikot kaupasta, ihan hyvää niistäkin saa kun tuunaa niitä vähän kermalla, voilla ja siirapilla. Kesällä kasvatin lanttuja juuri lanttulaatikkoa sekä lanttukukkoa varten, joten hölmöähän olisi ollut ne käyttämättä jättää ja totta kyllä omatekonen on aina parempaa. Pullasta saa muuten hyvää kun lisää ylimääräisen kourallisen sokeria, hieman enemmän kardemummaa ja käyttää voita ;) Miun rakentaja rakas on tarkka tuomari pullien kanssa. Niissä on oltava kokoa ja makua, muuten niitä kutsutaan sämpylöiksi kuulemma.
    Siivotessa vierähtikin koko päivä! Mutta nyt on torppa puunattu saunatiloja myöten. Kyllähän joulurauhan julistus on kuultava tai nähtävä, muuten ei joulu tule.

    mutta nyt vielä puuroa hauduttelemaan.. huomenna torpan kyökissä valmistuu karjalanpiirakoita!
    -tanja

    VastaaPoista