perjantai 11. tammikuuta 2013

Aleksandran leivokset

Joululahjaksi saadulla kirjalahjakortilla en keksinyt muuta sopivaa lunastettavaa kun tämän;

Kotilieden Iso leivontakirja


















Joulun aikaan en ehtinyt kirjaa edes selaamaan, mutta nyt uuden vuoden koittaessa päätin leipoa siitä jotain. Silmiini osui ensimmäisenä nämä



Aleksandran leivoksia

25 kpl

2        appelsiinin raastettu kuori
1 dl    appelsiinin puristettua mehua
5 dl    vehnäjauhoja
2 tl     leivinjauhetta
250 g voita
3 dl    sokeria
4        munaa

täyte
230 g  aprikoosimarmeladia   (itse käytin vadelmahilloa)
400g   säilöttyjä aprikooseja
400g   valkoista marsipaania
500g   sokerimassaa

pinnalle
500g   tomusokeria
1-2 dl  metsämansikan makuista tomusokeria
½ dl    sitruunamehua

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pese appelsiinit, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä jauhoseos ja levitä taikina uunipellille. 200 astetta ja noin  30min. (itse käytin kiertoilmaa, joten 190 astetta ja 25min riitti) anna jäähtyä.

Valuta aprikoosit. Pyöräytä marmeladi ja aprikoosit tehosekoittimessa. Leikkaa kakkulevy kahtia. Levitä aprikoosisosetta toiselle levylle. Nosta toinen levy sosekerroksen päälle. Kaada loput seoksesta pinnalle ja levitä tasaiseksi. Siisti kakun reunat.

Kauli marsipaani ohueksi levyksi ja nosta levy kakun päälle. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja nosta se marsipaanin päälle. Tasoita kakun pinta. Leikkaa kakku pieniksi leivoksiksi. Sekoita tomusokerit ja sitruunamehu ja levitä kuorrutus leivoksille. Koristele ja nauti.





Käytin leivoksiin täytteeksi vadelmahilloa ja huh..kylläpä riitti makeutta! 
Kahvin kanssa pikkuruinen leivos tyydytti makeantuskan pitkäksi aikaa. Pohjassa maistui mukavasti appelsiini. Marsipaanin ja sokerimassan tilalle voisi kokeilla appelsiinituorejuustosta tehtyä kuorrutetta, raikastaisi leivosta kummasti.



Näitä vaaleanpunaisia ihanuuksia maistellen mennään kohti viikonloppua. Toivottavasti sää suosii ulkoilua, sillä miula on vielä hiihtoladutkin korkkaamatta.


Ihanaa tammikuista viikonloppua!





6 kommenttia:

  1. Onpa söpösiä leivoksia! Nuo sopisi aikas hyvin 4 v. neitokaisen synttäripöytäänkin, mut ei taida luonnistua meikäläiseltä... ;)

    Kaunis maisema teillä. :)

    VastaaPoista
  2. Höh, nimi jäi puuttumaan edellisestä.

    -Ulpu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Ulpu, tykkään näistä maisemista itsekin kovasti. :)
      Ei nuo leivokset ole vaikeita tehdä, ehkä hieman isotöisiä, sillä työvaiheita on monta. Appelsiinillä maustettu pohja on kyllä tosi hyvää ja meinaan sitä tuolla juustokuorrutteella vielä jossain välissä kokeilla.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Voi kun teillä on siellä paljon lunta, täällä vain metsän reunassa, jossa olen käynyt hiihtämässä, mieleen palaa lapsuus ajat,kun hiihtelin siellä kouluaikana paljon ja jyrkät mäet laskin pelotta. Mutta nuoleivokset onvarmasti aika makeita, silti yhen söisin.Viikonloppuja sinne ja kiitos kommenteistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pepita ja kiitos kommentistasi :)
      Meillä on lunta varmaan n.40cm. Riikolassa oli näköjään latupohja jo ajettu, joten kohta päästänee hiihtämään.

      Leivokset ovat tosi makeita :D vävykokelas sai alas kaksi ja rakentaja rakas kolme kerrallaan, muille on tähän mennessä riittänyt yksi.
      Hyvää viikonloppua sinullekin.

      Poista