keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Vihdoinkin Pintanaarmuja...

Terveisiä taudin kourista... lääkäri epäili että, "tytöllä se taitaa olla angiina"! No eipä se ihme sitten, että olo on ollu koko viikon kun puolikuolleella. Eilen töitten jälkeen sitten nousi kuume ja tässäpä sitä nyt sairastetaan loppu viikko leväten. Onneks tauti iski vasta nyt, eikä viikko sitten, sillä tässä taudissa ja viime viikonlopun helteessä kummityttö Kiian rippijuhlakakut eivät olisi onnistuneet sen vertaakaan. Ehkä vielä joskus kerron teille mitä kaikkea vähemmän kivaa voi sattua kakkujen teossa! Toivon myös että sankarittaren kamerasta löytyy kakuista edes joku kuva, sillä miulta ne jäi siinä kiireessä kokonaan kuvaamatta.

Ylen kesäuusinnassa oli taannoin näytetty Aamusydämellä ohjelma, jossa Johannan kanssa olimme kertomassa elämästä rauhanturvaajan puolisona. Hauska oli huomata, että nyt sen tunti nähneen useampi kuin helmikuussa. Palautetta on tullut mukavasti, kiitos niistä- kaikki ovat olleet positiivisiä. Hauskimmat kommentit ovat tulleet lähes tuntemattomilta asiakkailta "miten sie osasitkin puhua niin luontevasti murteella"? ja-a mitenkähän mie osaisin muuten ees puhua! varsinkaan luontevasti, mutta...

Yöpöydälläni on jo tovin poltellut ystäväni pikkusiskon romaani Pintanaarmuja, mutta eipäs polttele enää. Asettauduin oikein mukavaan asentoon ilta-auringon lämmittämän lasiverannan patjoille ja luin koko kirjan yhteen putkeen! No joo, astentoa piti muuttaa kerran, mutta kirjaa en käsistäni laskenut.

En ole mikään kirjojen analysoija, mutta nyt teen poikkeuksen ja kerron mielipiteeni tästä kirjasta;
Maaria Päivinen; Pintanaarmuja 2013 ntamo

Jo useampi vuosi sitten, kuulin tästä työnalla olevasta teoksesta. Mielenkiintoni heräsi oitis, kun Maaria kertoi siinä sivuttavan rauhanturvaamista. Pintanaarmujen ja sen arvosteluiden ilmestyttyä en oikein tiennyt mitä odottaa. Olen enemmänkin kevyen tekstin lukija, joten hieman pelon sekaisin tuntein aloitin lukemisen..

Maaria kuule... siun Pintanaarmut oli todella koskettava kirja!
Siihen uppoutui niin, että mieli teki mennä ja ravistella sitä Annaa "herää, sie olet kaunis nainen ja tuo mies on niin väärässä". Miten hyvin osaatkaan pukea sanoiksi toisen tuskan ja minäkuvan sen jälkeen, kun itsetunto on tuhottu täysin. Kirjasta käy niin totuuden mukaisesti ilmi, se miten toisen voi aivopestä ja saada ajattelemaan mitä sairas narsisti haluaa. Pelkäsin alkuun, että tekikö rauhanturvaus Veikoista sadistin, onneksi ei, vaan Veikko oli Veikko jo ennen Afganistania.

Olipa jännä lukea Annan kuvausta siitä, miten koki Veikon reissussa olo ajan. Tuollaiseen versioon en ole irl vielä törmännyt, vaikkakin usean kuvauksen olen vuosien saatossa lukenut ja kokenut. Erikoiselta tuntui lukea versio, jossa kyyneleet vuodatettiin ilosta. Ihan hiukan näin asiaan (rauhanturvaamiseen) perehtyneen silmiin tökkäsi se helppous, jolla Veikko vaan lähti turvaajaksi, mutta uskon ettei monikaan siihen kiinnitä mitään huomiota.

Jossain kirja-arvostelussa oli kritisoitu lapseen kohdistuvaa väkivaltaa ja julmuutta, vaikka sitä olikin järkyttävää lukea, en ihmettele yhtään, etteikö niin voisi tapahtua. Ei taida raiskatusta, pahoinpidellystä, alistetusta ja aivopestystä naisesta olla äidiksi, eikä varsinkaan Veikosta isäksi! Kirja oli lukemisen arvoinen, ajatuksia herättävä ja vaikka se oli julma ja raaka, niin siitä löytyi monta (surullisen) kaunista metafooraa. Ei,en pysty sille antamaan meriittiä Paras lukemani kirja- muttei se todellakaan huono ollut. Hyvä Maaria!
Odotan jo kovasti Maarian seuraavaa tuotosta ja salaa jään toivomaan jotain ihanaa kaunista ja romanttista luettavaa. ;)vahti työssään...


mitä?


viinirypäleet kypsymässä4 kommenttia:

 1. Oh, mikäs aamun pelastus tämä on :) Mulla on tosi pahantuulinen aamu, ikävää, mutta nyt se parani :) en tiedä, osaanko kirjoittaa romanttista kirjaa, mutta tekisi kyllä mieli..seuraava ei ole sellainen, mutta seuraava ei ole kyllä ahdistavakaan, ja se päättyy kaiken lisäksi hyvin.

  VastaaPoista
 2. Tanja, mielenkiintoinen arvio, kiitos siitä!  VastaaPoista
 3. Ajatella viinirypäleitä omasta takaa, nam.Olen myös kirjojen ystävä.

  VastaaPoista
 4. Ihan oikeassa elämässä lapsille ja vawuvoillekin tehdään mitä vain! Jopa vauvoaja raiskataan, joten Maarin kirja on vain realismia...tai eräät asiat siinä huomoiden maagista realismia. Minä pidin Maarian kirjasta paljon, vain tylsän Hermannin olisin jättänyt pois kokonaan.

  Ihana chihu♥

  VastaaPoista