keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Porkkanasämpylät ja amerikkalainen Apple pie



Piiikkkasen kiireiset viikot katkas kivasti tämmönen arkivapaa, jolle en buukannut mitään virallista tekemistä. Hyvin siis joutaa vaikka leipomaan. Töitten jälkeen pyöräytin eilen pullat, joten tänään lienee sämpylöiden vuoro.

Tuossa yhdessä kohtaa pihamaata, heinien keskellä on miun kasvimaa. Kyllä! onse siellä, vaikka vähän mielikuvitusta vaatiikin sen hahmottaminen. Heinien keskeltä kun vähän kaivelee, niin uskokaa pois sieltä löytyy ihan hyviä porkkanoita! Eihän ne koolaan tai muodoillaan kehuskele, mutta jo vain taipuvat mukavasti Porkkanasämpylöihin.

Porkkanasämpylät

5 dl      vettä
50g      hiivaa
3 dl      hienoa porkkanaraastetta
1 dl      auringonkukansiemeniä
1 dl      kaurahiutaleita
10 dl    sämpyläjauhoja
2 rkl     ruokosokeria
2 tl       suolaa
1 dl      rypsiöljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen, lisää muut ainekset ja vaivaa taikina. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä kaksin kertaiseksi. Leivo halutun kokosiksi sämpylöiksi ja anna kohota n.15-20min liinalla peitettynä. Voitele vedellä ennen uuniin laittoa. Paista  200 asteessa n.15min . Kypsyyden voi testata koputtamalla pohjaa, kypsän sämpylän pohja kopisee.





Operaatio omenoiden hävitys jatkuu edelleen. Kohta nuo punaposkiset herkut tulevat kyllä korvistakin pihalle, mutta tätä en ole vielä koettanut, joten testataan se nyt. Resepti löytyi Pirkka.fi sivustolta.



Apple pie- amerikkalainen omenapiirakka

Taikina
4 dl     vehnäjauhoja
2 rkl    sokeria
150 g  voita
1/2 dl   kylmää vettä

Täyte
1 kg         omenoita
1/2 dl       sitruunan mehua
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl         vaniljasokeria
25 g         voita

Lisäksi
vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.

Vaihe 1: Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Vaihe 2: Pese omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.

Vaihe 3: Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare.

Vaihe 4: Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piiraasta korkeareunaisen, painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla.

Vaihe 5: Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.




Rumahan siitä piiraasta tuli, mutta onpas muuten hyvää! ei liian makeaa vaan sopivasti kirpeää, jota jäätelö sitten ihanasti pehmenti. Suosittelen!




3 kommenttia:

  1. Sämpylöitä pitää joskus kokeilla, ja tuota omppuherkkua, saan naapurin mummolta omenia niin paljon kuin jaksan kantaa,olenkin jo tehnyt montaa lajia niistä ja syönyt paljon.Niin on ikävä p-karjalaan,että otettiin viikon loma ja lähetään viikoksi lokakuussa, jos olisi ruska vielä silloin siellä.Hyvää viikonloppua !

    VastaaPoista
  2. Meillä on syöty omenia muodossa jo toisessa :D kohta tulevat korvistakin ulos. Tuo apple pie on siinä mielessä hyvä, että siihen uppoaa paaaaaljon omenia, verrattuna normaaliin omenapiirakkaan.

    Hienoa, että voitte lomailla syksylläkin ikävän torjunta-matkan merkeissä :) Toivotaan kuulaita syyspäiviä lomaviikollenne.

    Mukavaa viikkoa Sinulle Pepita!

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköistä! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen ruokasivut ja blogit internetistä. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista