torstai 26. syyskuuta 2013

Syksy

Hrrr.. Nyt se tuli, ihan nurkan takaa ja ilman mitään ennakkovaroitusta. Syksy! Keskiviikkoaamuna mittari näytti yhtä plus astetta ja taivaalta viskeli valkoista. Eihän se maahan asti ehtinyt.. onneksi.

Villasukat jalassa voi lasikuistilla vielä fiilistellä hämärtyviä iltoja kynttilänvalossa.


Tomaatit vetelee viimeisiään, ensi kesänä näitä kasvatellaankin sitten kasvihuoneessa, eikä verannalla.


Pelargonit ne jaksaa vaan kukkia, mahdottoman helppoja ja uskollisia kesäkukkijoita.


"Linnunpelätin" pääsee ihan kohta ansaitulle vuosilomalle ;)






Verannalle on tullut jo syys, loputon yön hämäryys, vain hongat huokaillessaan suojavat kukkia maan..



Vähän erilainen käsilaukku?  sopivasti rautaa ja ruostetta.



Mie kyllä tykkään syksystä, ensimmäisistä aamuista jolloin ruoho rapsaa kengän alla ja hengitys muuttuu höyryksi. Aamuja jolloin usva nousee metsistä ja aurinko saa kuuran näyttämään timanteilta.
  Vaihtaisin heti nämä sateiset tuuliset koleat aamut niihin.

Vaahtera on jo punastunut, mutta sen runkoa vasten kasvava villiviini pitäytyy vielä vihreässä värityksessä. Viikonloppuna keräsin viimeiset omenat ja avomaankurkut, sato oli huikea ja molempia on syöty ihan kyllästymiseen asti. Porkkana sadosta ison osan verotti MYYRÄ, hitsit että syletti nostella puoliks jyrsittyjä porkkanoita! Eikä hyvin tarvitse perunasadollakaan kehuskella, sen verran komeat käytävät on maanalla kaiveltu! Ei noita loukuttamaankaan kehtaisi alkaa, mutta mitenpä ne muuten saisi pysymään poissa?


Ensi tiistaina eletäänkin muuten jo lokakuuta ja se meinaa taas uutta vaihetta tähän elämän menoon, sitä odotellessa toivottelen Oikein mukavaa viikonvaihdetta!

perjantai 20. syyskuuta 2013

Pinkki puolukka-kinuskikakku

Pitkästä aikaa innostuin täytekakun tekoon. Tällä kertaa ilman mitään sen kummempaa syytä, juhlitaan vaikka Ilonan tuloa iloksemme.



Pinkki puolukka-kinuskikakku

8 munan vaalea kakkupohja

kostutukseen;
sitruunalimonadia

täyte;
6 dl    kuohukermaa
4 dl    kinuskikastiketta
tupsaus vaniljakreemijauhetta

3 dl    puolukkasurvosta
1dl     vadelmahilloa

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Kostuta pohja sitruunalimonaadilla. Sekoita puolukkasurvos ja hillo keskenään ja lisää puolet täytteestä pohjan päälle. Vaahdota kerma löysäksi, lisää vaniljakreemijauhe ja vaahdota kiinteäksi. Lisää kinuskikastike kermavaahtoon ja sekoita hyvin. Lisää vajaat puolet hillon päälle. Paina toinen kerros kakkua kevyesti kinuski-kerman päälle.
Kostuta pohja ja lisää loput puolukkasurvos-vadelmahillosekoituksesta. Lisää kerma-kinuskivaahto, jättäen kuitenkin hieman vaahtoa kakun päälle. Lisää kakkuun kansi kevyesti painaen ja kostuta.
Lisää loput kerma-kinuskivaahdosta kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin vettymään.

Värjää sokerimassa ja kaulise se suureksi pyöryläksi. Lisää kaulinta apuna käyttäen kakun päälle ja koristele. Kakku on parasta seuraavana päivänä.


Marmorikuvioiseen kuorrutteeseen sipastiin päälle kimallejauhetta. Kukat aselteltu päälle kuivattamatta. Tummat pursotukset Candy Melts-napeista. Tässä olisi kannattanut käyttää pikkutyllaa, niin pursotukset olisivat näyttäneet siistimmiltä.


Näiden nelijalkaisten kuopustemme kuvien myötä toivotan kaikille oikein mukavaa viikonloppua!




(tätä kaksikkoa on hiukan hankala kuvata, vauhtia on niin paljon ettei kamera ehdi mukaan! )






maanantai 16. syyskuuta 2013

Ilona tuli taloon

Sunnuntaina 15.9 meille muutti pikkuruinen koiravauva, joka nimettiin Niskavuori-elokuvan mukaan Ilonaksi.
Ilona on lk chihuahua ja heillä on Oprin kanssa sama emä.





Ilona on mahdottoman reipas ja tomera neito, ainostaan isosisko Oprin rajuimmat leikit vielä vähän jännittää.




Opri ja nuorimmat sisarukset.

Hetki menee oppiessa talon tavoille, mutta pian kuulette varmasti lisää siskosten yhteiselosta.

Tihkusateisesta maanantaista huolimatta, oikein mukavaa alkanutta viikkoa!




keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Porkkanasämpylät ja amerikkalainen Apple pie



Piiikkkasen kiireiset viikot katkas kivasti tämmönen arkivapaa, jolle en buukannut mitään virallista tekemistä. Hyvin siis joutaa vaikka leipomaan. Töitten jälkeen pyöräytin eilen pullat, joten tänään lienee sämpylöiden vuoro.

Tuossa yhdessä kohtaa pihamaata, heinien keskellä on miun kasvimaa. Kyllä! onse siellä, vaikka vähän mielikuvitusta vaatiikin sen hahmottaminen. Heinien keskeltä kun vähän kaivelee, niin uskokaa pois sieltä löytyy ihan hyviä porkkanoita! Eihän ne koolaan tai muodoillaan kehuskele, mutta jo vain taipuvat mukavasti Porkkanasämpylöihin.

Porkkanasämpylät

5 dl      vettä
50g      hiivaa
3 dl      hienoa porkkanaraastetta
1 dl      auringonkukansiemeniä
1 dl      kaurahiutaleita
10 dl    sämpyläjauhoja
2 rkl     ruokosokeria
2 tl       suolaa
1 dl      rypsiöljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen, lisää muut ainekset ja vaivaa taikina. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä kaksin kertaiseksi. Leivo halutun kokosiksi sämpylöiksi ja anna kohota n.15-20min liinalla peitettynä. Voitele vedellä ennen uuniin laittoa. Paista  200 asteessa n.15min . Kypsyyden voi testata koputtamalla pohjaa, kypsän sämpylän pohja kopisee.





Operaatio omenoiden hävitys jatkuu edelleen. Kohta nuo punaposkiset herkut tulevat kyllä korvistakin pihalle, mutta tätä en ole vielä koettanut, joten testataan se nyt. Resepti löytyi Pirkka.fi sivustolta.



Apple pie- amerikkalainen omenapiirakka

Taikina
4 dl     vehnäjauhoja
2 rkl    sokeria
150 g  voita
1/2 dl   kylmää vettä

Täyte
1 kg         omenoita
1/2 dl       sitruunan mehua
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl         vaniljasokeria
25 g         voita

Lisäksi
vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.

Vaihe 1: Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Vaihe 2: Pese omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.

Vaihe 3: Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare.

Vaihe 4: Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piiraasta korkeareunaisen, painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla.

Vaihe 5: Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.




Rumahan siitä piiraasta tuli, mutta onpas muuten hyvää! ei liian makeaa vaan sopivasti kirpeää, jota jäätelö sitten ihanasti pehmenti. Suosittelen!