maanantai 27. tammikuuta 2014

Mummola-fiilistä ja tiikerikakkua...

Kevättähän sitä on jo rinnassa, vaikkei olla vielä tammikuun loppua pidemmällä, joten väriä elämään edes vähäsen.
Mistä se ajatus lähti? No tästä;


Vaaleanpunainen leivänpaahdin, eikä oo fiksattu ennen kuvausta kun, leivän murutkin on mukana. Miusta tää oli niin söpö, että ostopäätös syntyi hetkessä, rakentaja rakas ei ollu jostain syystä yhtä innostunut kun mie?

Jos on vaaleanpunainen leivänpaahdin, voi kaveriksi hankkia samaan sävyyn patalappuja


sekä säilytyspussukoita


vaaleanpunaista piristämään ripaus vaaleansinistä..


ja tupsaus pinkkiä, niin jopas näyttää tupa erilaiselta.






Puusohvalla komeilee elämäni ensimmäinen ja varmaan viimeinen, ylijäämä paloista ommeltu tyynynpäällinen. En tiijä miks tuo tilkkujen kasailu tuntuu niin työläältä. Tilkkutyynyn molemmin puolin löydöt paikallisen kangaskaupan kilopaloista, kaks valmista vetoketjullista tyynyliinaa yht: 3,5 € !  Joskus onnistaa.



Eikähän kunnon mummola-fiilistä saa ilman räsymattoja, joten jo aijemmin kaapistojen edessä ollut räsymatto sai lajitoverin kiikkustuolin alle.


Nämä taitavasti kudotut matot lienevät edesmenneen anoppini käsialaa, osaisimpa itse tehdä joskus samanlaiset!

Näitä nostalgisia fiiliksiä päätin vielä täydentää leipomalla klassista TIIKERIKAKKUA!


Tiikerikakku

250 g    voita
2 dl       sokeria
3           kananmunaa
3½ dl    vehnäjauhoja
2 tl        leivinjauhetta
2 tl        vaniljasokeria

raidat:
1/3        kakkutaikinaa
½ dl      kaakaojauhetta
½ dl      kermaa

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan. Munat lisätään yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää taikinaan. Ota taikinasta noin yksi kolmasosa eri kulhoon, lisää sekaan kerma sekä siivilän läpi kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikinat kerroksittain voideltuun rengasvuokaan ja painele taikinaa sekaisin teelusikalla kuvioiden.
Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla 175 astetta ja 50-60min.


Oikein mukavaa talvista viikkoa teille kaikille!


Taivaanrannassa kultainen kuu









maanantai 20. tammikuuta 2014

Punaista samettia, eli Red velvet-kakku

Jee! Talvi on vihdoin tullut Riikolaan! Vaikkei lunta olekkaan paljon, niin nyt on aurinkoa ja pakkastakin sen verran, ettei pitkiä aikoja ulkoilemaan pysty, mitäpä sitä sitten muuta kun uunin lämmitystä ja leivontaa.


Välillä mieli tekee kokeilla jotain uutta ja tämä miula oli vielä testaamatta. Samettisen pehmeä punainen "viettelys"

Red velvet- kakku (ohje; Kinuskikissa)




pohja:

3 dl      vehnäjauhoja
1½ dl   perunajauhoja
2 rkl     kaakaojauhetta
2 tl       leivinjauhetta
2 tl       vaniljasokeria
150 g   voita
3 dl      ruokosokeria
3          munaa
3 dl      piimää
1 rkl     valkoviinietikkaa
punaista elintarvikeväriä

Yhdistä kuiva-aineet keskenään. Vaahdota ruokosokeri ja voi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa huolellisesti.
Lisää piimää ja jauhoseosta vuorotellen. Sekoita joukkoon välissä valkoviinietikka ja elintarvikeväri.

Kaada taikina voideltuu ja jauhotettuun vuokaan jonka halk. 24cm. Paista uunin alatasolla n. 60min 200 astetta. Anna jäähtyä vuoassa jonkin aikaa ennen kumoamista. Anna kakun jäähtyä.

Valmista täyte:

225 g     suolatonta voita  (itse käytin ihan tavallista)
1½ dl     siirappia
1 dl        tomusokeria
200 g     tuorejuustoa

Vaahdota voita sähkövatkaimella. Lisää joukkoon siirappi ja tomusokeri. Vatkaa tuorejuusto huolellisesti seokseen.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjia maidolla ja täytä normaaliin tapaan. Itse käytin täytettä myös kuorruttamiseen. Näin ollen olisi ehkä kannattanut tehdä pikkuisen enemmän täytettä.

Miun kakku oli uunissa 5 min. liian pitkään. Pohjasta tuli aika tiivis ja pinnasta turhan ruskea, mutta tulipan testattua tämäkin.


Koko Suomi leipoo-ohjelman innoittamana miekin oon muuten testannut näitä kulttileivoksia, eli macaroneja. Kai näihin tuli sellanen pitsireuna mitä niihen haetaan, mutta eivätpä nuo miuta maullaan vakuuttaneet. Tiedän paljon parempiakin herkkuja.







perjantai 10. tammikuuta 2014

Siemenleipä

Edellisessä postauksessa lämmittelin leivinuunia leipoakseni perheelle lämpimäisiä. Tuli muuten niin hyvää, että päätin jakaa tän herkun ohjeen kanssanne.

Siemenleipä

5 dl    lämmintä vettä
pala hiivaa
2 tl     suolaa
2 rkl   siirappia

2 dl    siemeniä/pähkinöitä (kurpitsa, auringonkukka, seesam, pähkinäsekoitusta rouhittuna)
12 dl  hiivaleipäjauhoja
1 dl    oliiviöljyä



Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää suola, siirappi, siemensekoitus ja jauhot. Alusta huolellisesti. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja kohota taikina vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaan sitkoa leivinlaudalla. Hyvin vaivattu taikina on kuohkean leivän salaisuus.

Leivo taikinasta kaksi leipää ja laita pellille kohoamaan.



Kohota leipiä 30-45min. Pirskottele pintaan öljyä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Itse paistoin nämä leivinuunissa, mutta sähköuunissa lämpö 225 astetta. Leipä on kypsä kun pohjaa naputtamalla kuuluu "kumina". Minulla tämä olivat leivinuunissa vajaan puolisen tuntia.
Voin kanssa nautittuna ihan taivaallisen hyvää :)





Viikonlopuksi on luvattu vihdoin sitä lumisadetta! Sitä jään nyt odottelemaan ja toivotan teille Rentouttavaa viikonvaihdetta!

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tammikuussa 2014

Joulu pistetty pakettiin ja vuoden 2014 ensimmäiset päivät koettu.

Joulu aloitettiin ja lopetettiin suru-uutiseen. Ei sitä päivää eikä hetkeä tiedä kukaan, koska tämä elämä on loppuva. Joten eiköhän eletä jokainen päivä, niinkuin se olisi viimeinen, eikä ajatuksella sitten kun..





Koko joulukuuta väritti huoli pikkuisen Ilonamme voinnista. Suureksi ilokseni voin todeta sirpukan voivan paremmin. Toipuminen on ollu takapakkeineen vaikeaa, mutta nyt suunta näyttää olevan oikea.

Kaikella on tarkoituksensa sanotaan, vaikkei niitä aina ymmärtäisikään.. No minä ainakin päätin olla loppuelämäni armollisempi itselleni, elää enemmän ja murehtia vähemmän. Elää kauniiden asioiden ympäröimänä, rakastavien ihmisten keskellä ja nauttia elämästään juuri sellaisena kun se on.

Nytkin kun torppa on hiljentynyt arkeen, lapset iisavotassa ja mies töissä. Mie töpöttelen villasukat jalassa, laulatan pyykkikonetta ja kipasen välillä lisäämässä puita lämmityskattilaan. Leivinuunissa on tulet ja koht'sillään pyöräytän leipätaikinan kohoamaan, niin saadaan illaksi lämpimäisiä pöytään.
Mut sitä ennen mie kiehautan kupposen teetä ja siirryn telkkarin ääreen; Yle TV1 ja Professori Masa!





Oikein leppoisaa viikon jatkoa teille kaikille, toivotaan että saamme pian sitä LUNTA!


Vuosi sitten maisema oli näin kaunis!